God morgon, påsken är väl egentligen över men vissa av er har kanske påsklov med era barn? Eller har i alla fall påsklediga barn..
Min påsklilja har nyligen börjat blomma ut, nå mer påskdekorationer har jag inte framme.
Det är så ooootroligt kort högtid. Den är över innan man ens hinner ställa fram dom gula dekorationerna så känns dom passé.
Hur som helst, nu när helgen är här så passa på att fyll frysen med bullar!
För min del blir det träning, besök hos optiker och kanske mecka bil. Inte jag som meckar men håller i något verktyg medan pappa meckar…
Ingredienser
50 g jäst
5 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk salt
1 msk nystött kardemumma
2 ägg
150 g smör, rumsvarmt
13-15 dl vetemjöl
Fyllning
Smör, strösocker och kardemumma
Ägg och grovstött kardemumma
Gör så här
Vetedeg
- Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och slå över jästen.
- Blanda ner socker, salt, kardemumma, ägg och det rumsvarma smöret.
- Knåda in vetemjölet, ta inte allt från början utan börja med ca 12 dl och lägg till om den känns kletig. Arbeta degen ordentligt.
- Täck bunken med en kökshandduk och låt degen jäsa i ungefär en timme.
Utbakning
- Dela degen i två delar. Kavla ena delen till en rektangel.
- Bred över rikligt med smör och strösocker. Strössla över lite nytstött kardemumma.
- Rulla ihop rektangeln från långsidan och skär ca 2-3 cm tjocka bullar, eller vik degen på mitten och gör kringlor. Lägg i bullformar på plåt, täck med kökshanduk och jäs i ytterligare 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader strax innan första jäsningen är klar.
- Pensla med lätt uppvispat ägg, strö över grovstött kardemumma. Grädda i 7-10 minuter.
- Låt bullarna svalna på ett galler.