Vaniljhjärtan

Posted by on 14 februari, 2015 in Godsaker | 0 comments

Hjärtan
Snart är kärlekens dag över. Jag har fått spendera den utan min käresta.
Det har inte gjort så värst mycket då jag är dunderförkyld och hade antagligen inte orkat göra någonting ändå. Men det hade så klart varit mysigt om han var hemma!

Vaniljhjärtan är tillsammans med kärleksmums topp 1 på min lista över bakverk som jag älskar. Om det skulle finnas båda två på ett konditori eller ett fikabord så är jag inte helt säker på att jag skulle klara av att välja. Då får jag nog ta båda två!

Det är ganska pilligt att baka vaniljhjärtan.
– Ett tips är att kavla ut degen mellan plastfolie. Det kan underlätta så den inte fastnar i underlaget.
– Kavla ut en stor bit och lägg över flera formar samtidigt.
– Kläm åt ordentligt i kanterna.
– Köp formar på loppis så du har många och inte behöver vänta mellan gräddningarna.

Nu ska jag titta på Melodifestivalen och jag håller tummarna för att bidragen är bättre än förra veckan….

Ingredienser – 12 hjärtan
Kakan
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 äggula
3/4 dl strösocker
200 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker

Fyllning
1 ägg
1 msk strösocker
3/4 msk potatismjöl
2 dl mjölk
1 msk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpulver
(väljer du vaniljpulver så tar du 1/2 msk strösocker extra)

Gör så här
Kaka

  • Blanda vetemjöl, potatismjöl, äggula, strösocker, vaniljsocker och smör till en smidig deg. Linda in degen i plastfolie och lår den vila i kylskåpet ca 30 min.

Fyllning

  • Blanda ägg, strösocker, potatismjöl och mjölk i en kastrull.
  • Sjud under vispning på svag värme tills krämen tjocknar. Låt den kallna. Tillsätt vaniljsocker eller pulver.Montering
  • Smörj hjärtformarna väl.
  • Kavla ut degen till en ganska så tjock platta. Klä formarna med degen.
  • Lägg en klick vaniljkräm i varje hjärta. Täck dem med lock av degen. Kläm till degen väl runt kanterna.
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Grädda kakorna på galler i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
  • Låt kakorna svalna en stund.
  • Slå med lätt med en kniv/sked på baksidan av formen så släpper kakan lättare.
  • Sikta över lite florsocker strax innan de ska serveras.Vaniljhjärta
    Vaniljhjärta
    Vaniljhjärta