Min sambos absoluta favoritkaka, alla kategorier, är en chokladkaka/kladdkaka med en kokostosca ovanpå. (-> recept)
Nu inför kladdkakans dag tänkte jag att det där måste man ju kunna göra om i en springform?
Sagt och gjort, halverade originalreceptet och gjorde i en form på 24 cm.
Ingredienser
Kaka
90 gram smör
2 ägg
3 dl strösocker
3/4 dl kakao
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
Tosca
100 gram kokosflingor
1/2 dl ljus sirap
1 dl strösocker
3/4 dl grädde
35 gram smör
Gör så här
Kladdkaka
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret och låt det svalna.
- Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
- Tillsätt kakao, salt och vaniljsocker. Rör om ordentligt.
- Häll i det svala smöret och använd en slickepott för att vända ner mjölet.
- Smöra en form och häll i smeten.
- Grädda i ca 16-18 minuter i mitten av ugnen.
Tosca
- Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt det sjuda under omrörning.
- Bred glasyren över kakan och ställ tillbaka den i ugnen i ca 15 minuter eller tills kakan fått en fin färg.
- Skär i önskade bitar, antingen stora eller små små mumsbitar.