Nougatbiskvier

Posted by on 30 september, 2014 in Godsaker | 6 comments

nougat
Nougat + Elin = LYCKAD KOMBO!
Biskvier är ofta populärt som fika. Att det dessutom är glutenfritt är ett plus.
Dock tror jag att alla som är glutenallergiker är rätt trötta på att alltid få biskvier serverat på caféer och liknande.
Det här är en liten twist med nougat i smörkrämen. Mycket gott om du frågar mig!
Du bestämmer storleker själv, vill du ha ganska små kan det räcka med att göra halva satsen.
Eller så gör du hela och fryser in bottnarna. Det går alldeles utmärkt också. Så är 1/3 av jobbet gjort nästa gång du blir sugen.

Ingredienser
Bottnar 
350 g mandelmassa
2 äggvitor (60 g)

Smörkräm
100 g nougat
300 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
1 äggula

300 g choklad till doppning
lite neutral olja

Gör så här
Bottnar

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Grovriv mandelmassan och blanda i lite äggvita i taget.
  • Använd gärna en elvisp så du får en slät, klumpfri smet.
  • Spritsa ut dina bottnar på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda i ca 10-15 min

Smörkräm

  • Smält nougaten över vattenbad, låt svalna.Vispa smöret pösigt och vitt.
  • Tillsätt den avsvalnade nougaten.
  • Tillsätt äggulan och sikta i florsockret.

Ihopsättning

Smeta ut smörkrämen på dina biskvibottnar på valfritt sätt, du kan spritsa en klick och forma en topp med en kniv. Toppiga eller platta, välj du!
Ställ dom sedan kallt, frys 20 min eller i kylen ca 1 timme.
Under tiden kan du smälta chokladen du ska doppa dom i. Tillsätt lite olja så blir det lite lösare.
När den svalnat lite så doppar du dina biskvier som du sedan ställer kallt för att stelna.

Nougatbiskvier