Hallonmoussetårta på mandelbotten

Posted by on 7 mars, 2014 in Godsaker | 0 comments


Sportlovsveckan v.9 innebar första gången på ett par skidor för min del, och jag överlevde!
Sista dagen vågade jag släppa lite på spärrarna och då var det till och med kul.
Jag njöt nog allt en gnutta.
Eftersom min sambo älskar skidåkning kommer jag, vare sig jag vill eller inte, fortsätta åka till fjällen på semester. Men jag kommer nog inte vara så motarbetande nästa gång han föreslår det…

Lofsdalen(min sambo vill att jag verkligen poängterar att han åker telemark. Nöjd nu?)

Liiite liite sol har vi fått i Stockholm dom senaste två dagarna. En liten försmak av vår som gör att man längtar till sommaren.
Den här kakan/tårtan bjöd jag några gäster på en ljummen sommarkväll på sambons familjs lantställe utanför Sundsvall. Mer idylliskt blir det inte.

Jag önskar er alla en trevlig helg och hoppas att ni får sol på er.
Om man vill kan ha lite ganache på tårtan, men vill man inte eller hinner inte så struntar man helt enkelt i det.

Ingredienser – Botten
200 g mandelmassa
50 g smör
2 ägg

Smör
1/2 dl kokosflingor

Gör så här 

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Riv mandelmassan fint. Smält smöret och vispa ihop med mandelmassan och äggen till en slät smet.
  • Smöra en springform och strö kokos i botten.
  • Fyll formen med smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 min.
  • Låt kallna.

Ingredienser – Hallonmousse
5 gelatinblad
5 dl grädde
2 äggulor
1 1/2 dl florsocker
250 g hallon

Gör såhär

  • Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, minst 10 minuter.
  • Värm en halv dl av grädden och smält gelatinbladet i grädden. Rör om väl och låt svalna.
  • Rör ihop äggulorna och florsockret med gelatinblandningen. Rör ner hallonen.
  • Vispa den resterande grädden ganska löst och tillsätt hallonblandingen.
  • Häll moussen i formen på den kalla mandelbotten och låt den stå kallt i två timmar.

Ingredienser – Ganache
1 dl grädde
100 g mörk choklad
en klick smör

Gör så här

  • Hacka chokladen i mindre bitar.
  • Värm grädden och höll över chokladen tills den smälter.
  • Tillsätt en klick smör och rör runt ordentligt.
  • Häll sedan ut hela smeten över kakan. Du kan med fördel ta bort kanterna från din form först. Hjälp till med en smörkniv eller slickapott för att få ut smeten över hela kakan.