Cissis fantastiska lussebullar

Posted by on 17 december, 2013 in Jul | 2 comments

saffransbulle
Förrförra helgen tog jag min köksassistent och halva mitt skafferi med mig hem till min kompis Cissi för julstök.
Vi gjorde knäck och ett par heeeelt guuuuudomliga bullar. Jag vill påstå att det är dom godaste bullarna jag någonsin har ätit. Helt klart! Det är behagligt att baka med Cissi för hon tänker lite ”Det löser sig, äsch det är inte så noga” och resultatet blev ju helt otroligt bra.
En av hemligheterna är att låta degen jäsa ordentligt länge. Men har du bråttom så värm mjölken till 37 grader tillsammans med saffranet.
Här kommer receptet!

Ingredienser
50 g jäst
5 dl mjölk
2 paket saffran (1 g)
2 dl strösocker
1 tsk salt
2 ägg
175 g rumsvarmt smör
13-15 dl vetemjöl

Gör så här 

  • Smula jästen i en bunke och blanda ner mjölken, gärna rumsvarm. Tillsätt saffran.
  • Tillsätt socker, salt, ägg och rumsvarmt smör. Arbeta in lite vetemjöl i taget, spara lite till utbaket. Degen ska bli blank och smidig.
  • Låt jäsa till dubbel storlek. Det beror lite på hur varmt/kallt du har hemma. Men minst 2 timmar.

Fyllning
300 g mandelmassa
250 g rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
100 g vit choklad

Gör så här

  • Blanda alla ingredienser förutom chokladen och vispa smeten ordentligt vit och fluffig.

Utbakning

  • Kavla ut degen till en rektangulär platta. Smeta ut hela fyllningen och riv chokladen över fyllningen. Använd den grova sidan. Gör sedan på valfritt sätt; snurror, vanliga eller någon annan form som du brukar göra när du gör bullar.
  • Låt jäsa i 30 min.
  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Pensla med uppvispad ägg och strö över pärlsocker och hackad mandel
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10-13 minuter.
  • Pensla med sockerlag när dom kommer ut från ugnen så blir dom härligt glansiga!

Sockerlag
1 dl vatten
2 dl strösocker

  • Koka upp sockerlagen genom att blanda vatten och socker. Rör runt då och då. När första bubblan kommer drar du av kastrullen från plattan._1170303
    _1170304
    _1170385