Om exakt en vecka åker jag till Thailand. Så otroligt härligt! För första gången i år fick jag julkänslor idag och i någon sekund kändes det lite tråkigt att jag ska åka iväg. Men jag bakar, köper julklappar och min julafton är nu på lördag så då känns det lite bättre. Jag får både jul och en resa till värmen.
Här är mitt andra bidrag i Alexandre Bonnet-tävlingen är biskvier med vit choklad och marängsmörkräm som är smaksatt med champagne.
Ordentligt spritiga i smaken blir dom!
Det kan man ju tycka lite olika om men dom blev väldigt omtycka i mitt hem i alla fall.
Ingredienser – bottnar
100 g mandelmassa
20 g äggvita
Gör så här
- Sätt på ugnen på 200 grader.
- Riv mandelmassan på grova sidan. Vispa ner lite av äggvitan i taget, helst med elvisp. Smeten ska bli slät och klumpfri.
- Spritsa ut runda små bottnar på bakplåtspapper. Jag gjorde mini-mini, som enkronor.
- Grädda i ca 8 min eller tills de fått fin färg
Ingredienser – marängsmörkräm
50 g äggvita
100 g strösocker
150 g rumstempererad smör
en liten nypa salt
3/4 dl champagne – Alexandre Bonnet Grande Rèserve Brut
Gör så här
- Vispa äggvita, socker och salt för hand över vattenbad tills sockret löst sig helt och du har en len, lös marängsmet.
- Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa i hushållsassistent eller med elvisp tills marängen är fast, fluffig och har svalnat.
- Tillsätt lite smör i taget på medelhastighet tills allt smör är i och smeten är jämn. Kör då på hög hastighet tills krämen gått ihop och är jämn och fin.
- Smaksätt med lite champagne i taget.
Tag en smörkniv och bred ut smörkrämen så hela botten täcks.
Välj din form på smörkrämen den kan vara toppig eller lite mer platt, gör helt som du själv vill. Ställ biskvierna i kylskåp minst en timme eller i frysen en halvtimme.
Doppa sedan i vit choklad som du smälter försiktigt över vattenbad. Ungefär 100 g choklad går åt.