Saftig mjuk pepparkaka med apelsinfrosting

Posted by on 6 december, 2013 in Jul | 0 comments

Mjuk pepparkaka
Håll i hatten! Den här kakan är så otroligt saftig och frostingen är gudomligt god. Min mamma sa att hon ville ha en ”morotskaka fast pepparkaka” till sin glöggfest.
Ja låter ju gott tänkte jag och apelsin i frostingen kändes givet eftersom det hör julen till. På festen sa min bordsgranne ”Jättegod Elin! Verkligen!”
Eftersom jag alltid är kritiskt och hittar fel (eller sådant jag kan göra bättre) så tänkte jag hur gott kan det vara?
Tog en bit och utbrast ”Men gud, den var ju faktiskt jättegod!”
Igår bakade jag den här för andra gången och då använde jag mig av filmjölk med pepparkakssmak.
Det här receptet kommer nog följa mig resten av livet.

Ingredienser
150 g smör
3 dl farinsocker
3 st ägg
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
2 msk pepparkakskrydda
1 1/2 dl gräddfil

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Vispa ihop smör och socker ordentligt.
  • Tillsätt ett ägg i taget äggen och blanda ordentligt mellan varje.
  • Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke och sikta ner i smeten.
  • Rör försiktigt i gräddfilen till en jämn smet.
  • Häll smeten i en smöras och bröad brödform.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.

Ingredienser – Frosting
60 gram mjukt smör
3-5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 apelsin, skal och saft
150 gram färskost

Gör så här

  • Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och apelsinsaft och skal krämigt.
  • Tillsätt färskosten och se till att allt blandas ordentligt.
  • Smeta eller spritsa på frostingen på den kalla kakan.
    Om du vill kan du dela kakan på längden och lägga frosting emellan eller få två lite tunnare kakor med frosting på båda.Mjuk pepparkaka
    Mjuk pepparkaka