Kanelkaka

Posted by on 3 november, 2013 in Mjuka kakor | 2 comments

Befinner mig just nu ute på min kompis landställe som ligger någonstans mellan Smedjebacken och Ludvika. Vi har varit här sen i onsdags kväll och åker hem idag. Det är helt underbart att bara vara och göra det som man känner för. Utan några krav eller förväntningar.
För min del har det inneburit en del bakning och en del matlagning. Det bästa som finns alltså!
Jag har varit otroligt sugen på att baka kanelbullar.
Det är inte så ofta man har så är mycket tid över och kan låta bullarna jäsa ordentligt och låta bullarna ta den tid dom behöver. Men alla ingredienser finns inte här ute och det är en bit till affären.
Då gör man helt enkelt en kanelkaka, det närmast man kan komma tror jag.
Baka och njut!

Ingredienser
175 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
3 dl gräddfil

3/4 dl strösocker
2 tsk kanel

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Rör smör och socker krämigt. Rör i äggen.
  • Rör ner de torra ingredienserna omväxlande med gräddfilen.
  • Smörj och sockra en springform (24-26 cm).
  • Blanda strösocker och kanel.
  • Häll i hälften av smeten i formen. Strö över hälften av kanelsockret. Häll i resten av smeten och strö över resten av kanelsockret.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 tim.

    Foto: Ville Frisk
    IMG_9524
    IMG_9528
    Foto: Ville Frisk
    IMG_9537
    Foto: Ville Frisk