Oj dra mig baklänges vad god den här är!
Är ute på landet och suget efter att få baka blev så stort att jag helt enkelt fick slänga ihop något.
Nu har jag tagit med mig en del bakgrejer (mjöl, socker, enkla bullformar och lite sånt) så jag var lite förberedd på detta sug.
Men elvisp finns inte så att vispa något vitt, pösigt och luftigt var uteslutet. Jag ville ha ett snabbt resultat med minimal insats.
Det jobbigaste momentet i detta recept är att mortla kardemumman. Det kan man ju klara av?
Min blev lite torrare på kanten och lite degigare i mitten. Fantastiskt gott!
Att använda strösocker istället för ströbröd ger en knaprig nästan karamelliserad yta.
Jag använder ytterst sällan ströbröd när jag ska ”smöra och bröa”.
Ingredienser
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl strösocker
2-3 tsk nystött kardemumma
75 gram smör
2 dl filmjölk, gräddfil eller crème fraîche
Pärlsocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda de torra ingredienserna.
- Finfördela smöret med fingertopparna i mjölblandningen.
- Häll i filmjölken och rör snabbt smeten slät.
- Klicka ner smeten i en smord och bröad (eller strösockrad) form. Gärna en med löstagbar kant. (24-26 cm)
- Strö över pärlsocker.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.