När jag var liten bakade jag väldigt ofta sockerkaka.
Man gjorde det lite för smeten och lite för kakan. Alla ingredienser fanns ofta hemma så det var enkelt att slänga ihop på eftermiddagen innan mamma och pappa kom hem.
Här är en julvariant på den klassiska sockerkakan.
175 gram smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 påse saffran (0,5 gram)
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl (240 gram)
2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och strösocker ordentligt pösigt och vitt.
Blanda mjölken med smöret och häll i smeten.
Ta lite (ca en tesked) strösocker och stöt tillsammans med saffran i en mortel.
Blanda vetemjöl med bakpulver.
Rör ner mjölblandningen och det stötta saffranet.
Vispa inte med elvispen/assistenten utan använd en slickepott eller ballongvisp och vänd runt mjölet i smeten.
Du vill inte bli av med luften du har jobbat in när du vispade ägg och strösocker.
Häll i en smord och bröad form.
Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter.