Lucka 4 – Saffransbutterkaka

Posted by on 4 december, 2012 in Jul | 0 comments

Saffransbutterkaka
Så otroligt gott, otroligt gott! Mandelsmassan gör kakan så otroligt saftig. Jag har redan bakat den tre gånger.
Mycket enklare än bullar som ska jäsa, penslas, gräddas och samma process om och om igen.
Här blir det två stora butterkakor på en gång. En att fika med direkt när den är nybakad och en in i frysen.
Tillsätt gärna russin i degen eller tillsammans med mandelmassan. Cirka 1,5 dl behövs då.

2 butterkakor
1 paket jäst (50 g)
150 g smör
5 dl mjölk
1 1/2 dl socker
2 påsar saffran (1 g)
1 krm salt
ca 12-14 dl vetemjöl (ca 720 – 840 g)

Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölk. Låt det bli 37 grader.
Rör ut jästen med lite av smör- och mjölkblandningen och tillsätt sedan resten.
Blanda i socker, saffran, salt och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig.
Strö lite mjöl på ytan så att den inte torkar.
Täck med bakduk och låt jäsa ca 50 minuter.

Saffransbutterkaka - Jäs i ca 50 minuter

Fyllning
200 g mandelmassa
2 msk vatten

Riv mandelmassan. Rör ut den med vattnet så att det går att bre med den.

Smörj två runda bakformar som är ca 24 cm i diameter.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda igenom den.
Dela degen i två lika stora delar. Kavla ut varje del till en platta, ca 30×40 cm.
Bred på mandelmassan. Rulla ihop från långsidan. Skär i ca 3 cm långa bitar.
Lägg bitarna i formarna.
Saffransbutterkaka

Sätt ugnen på 200 grader.
Låt jäsa övertäckta med bakduk ca 30 minuter.
Innan du sätter in dom i ugnen så pensla med ett uppvispat ägg och strö på hackad mandel.

Saffransbutterkaka - Pensla med ägg och ha på hyvlad mandel
Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.
Låt kallna på galler.

Saffransbutterkaka - 1
Saffransbutterkaka - 2
Saffransbutterkaka - 3
Saffransbutterkaka - 4