Godsaker som man gör i långpannor är så otroligt praktiskt. Man gör mycket på en och samma gång. Halva äter man upp tillsammans med sina gäster och andra hälften fryser man in.
I mina föräldrar trädgård finns det en enorm röda vinbärs buske.
Det är så otroligt harmoniskt att sitta där på en pall och plocka. Jag och min sambo hade svårt att sluta, mamma fick stoppa oss till slut.
Den här goda kakan tog vi med oss ut till badet och fikade en kväll i somras.
Kakan
3 dl socker
75 g smör
5 ägg, endast gulor
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 1/4 dl kall mjölk
1 1/2 msk vaniljsocker
3 msk kokande vatten
2 msk ströbröd
Rör socker och smör vitt och pösigt. Tillsätt äggulorna.
Blanda de torra ingredienserna och rör i omväxlande med mjölk och vatten.
Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, 30×40 centimeter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 15 minuter.
Gör under tiden marängtäcket.
Marängtäcke
5 ägg, endast vitor
5 dl socker
1,5 msk vaniljsocker
5 dl repade vinbär (det går lika bra med färska som frysta)
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Rör i sockret och vaniljsockret.
Blanda sist i vinbären. Ta ut kakan. Höj temperaturen till 250 grader.
Bred på vinbärsmassan. Grädda 5 minuter. Skär kakan i fyrkanter.
Kakan kan frysas, men är förstås godast nygräddad.