Efterrätter som man kan göra kvällen innan, till och med att den med fördel görs dagen innan, kan man bara gilla.
Hallon och choklad är en perfekt kombo enligt mina smaklökar och alla som fick äran att smaka på den tog två bitar. Vissa tre. Bra betyg!
Browniebotten
125 g mörk choklad
100 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 1/2 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175°C.
Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta av från spisen.
Tillsätt strösockret och rör tills det är jämnt fördelat. Ha i ett ägg i taget och rör om emellan.
Tillsätt vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet med en slickepott.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Täck gärna botten med bakplåtspapper.
Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.
Under tiden gör du hallonmoussen.
Hallonmousse
250 g frysta, tinade hallon
1 1/3 dl gelésocker multi
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare.
Passera hallonen genom en finmaskig sil. Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker. Ta från värmen.
Rör ner vaniljsockret.
Vispa grädden fluffig.
Vänd ner grädden i hallongelén/purén då den har börjat stelna något och har svalnat men den ska fortfarande vara lite rinnig.
Bred hallonmoussen över browniebottnen.
Låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten.
Lossa tårtan ur formen, dra ev av bakplåtspapperet och lägg tårtan på ett fat.
Garnera med spritsad grädde och färska hallon.