Rabarber- och jordgubbsrutor

Posted by on 22 juni, 2012 in Mjuka kakor | 0 comments

Rabarber- och jordgubbskaka
Midsommar kommer jag att fira på en båt någonstans i skärgården. Vi kommer ha begränsad plats i kylskåpet därför gjorde jag en kaka som kan stå framme i rumstemperatur utan att bli dålig. Jag har även köpt färdig vaniljsås som inte heller behöver stå i kylen. Kanon!
Kakan kan varieras med olika bär eller frukter. Ta det som finns hemma eller det som du är sugen på.
Du kan frysa in den i små bitar och ta fram när suget kommer.

Ha en trevlig midsommar!

4 ägg
5 dl strösocker
200 g smör
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 1/2 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk

ca 250 g rabarber
ca 150 g jordgubbar

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och vaniljsocker. Sikta i dom torra ingredienserna i äggsmeten och blanda med en slickepott.
Tillsätt sedan mjölk och det avsvalnade smöret.
Häll smeten i en form som är ca 30×40 cm. Antingen smörar och bröar du eller så har du bakplåtspapper i formen.
Ha sedan i rabarber och jordgubbar. Mängden är helt valfri, testa dig fram efter egen smak.

Rabarber. och jordgubbskaka i ugnen
Grädda i ca 30-40 minuter.
Låt kallna och skär sedan i bitar.

Du kan servera dom som dom är, med vaniljsås, grädde eller vaniljglass.

Rabarber. och jordgubbskaka  - Färdig

Rabarber- och jordgubbsrutor - Färdig
Rabarber- och jordgubbsrutor - Dela i bitar

Rabarber- och jordgubbsrutor - Uppskuren
Rabarber- och jordgubbsrutor - Uppskuren 2