Det är känt sedan tidigare att jag är väldigt kär i småkakor. De är så otroligt goda och väldigt enkela att baka.
Om jag minns rätt så var schackrutor det första jag lärde mig att baka ensam, utan någon vuxen.
Framkallar bra minnen alltså!
4½ dl vetemjöl
½ dl finkornigt strösocker eller 1 dl florsocker
200 g smör
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker med äkta vanilj
Arbeta samman vetemjöl, socker och smör till en deg med fingrarna.
Dela degen i två lika stora delar och blanda i 2 msk kakao i den ena och 2 tsk vaniljsocker i den andra delen.
Dela degarna i 4 bitar som rullas till längder. Platta till med fingararna.
Lägg en ljus och en mörk längd vid sidan av varandra och lägg en ljus och en mörk ovanpå.
Vill man så kan man bygga flera rader, antingen bredare eller på höjden.
Skär kakorna i 4 mm tjocka skivor som läggs på plåt med bakpapper.
Grädda schackrutorna mitt i ugnen i 175° i ca 8 minuter.