Pizzadeg

Posted by on 21 mars, 2012 in Bröd | 0 comments

Pizza
Nu finns det ju färdig pizzadeg att köpa i affären och det lockar när man står där och ska handla.
Men det går inte att jämföra med en hemmagjord deg och denna deg kan du göra när du har tid. Antingen låter du den ligga i kylen eller så fryser du in.
Om du tar ur den ur frysen innan du går till jobbet på morgonen och lägger den i rumstemperatur så är den redo när du kommer hem!

Räcker till 1 1/2 långpanna.
5-dl vetemjöl special
1 msk fint havssalt
7 g torrjäst
1/2 msk strösocker
2 msk olivolja, extra virgin
325 ml vatten, fingevarmt

Sikta ut mjöl och salt i en hög på en ren arbetsyta och gör en grop i mitten av mjölet.
Blanda jäst, socker och olivolja i det ljumma vattnet i en skål.
Låt blandningen stå i några minuter och häll den sedan i mjölgropen.
Dra mjölet inåt och blanda gradvis med vätskan med hjälp av en gaffel.
När degen börjar gå ihop arbetar du in resten av mjölet med mjölade händer.
Knåda tills du har en smidig och trådig deg. För detta moment kan du med fördel använda en köksmaskin.
Mjöla en skål som du lägger ner degen i. Pudra även lite mjöl över.
Täck skålen med en fuktad handduk och ställ på en dragfri plats tills degen har växt till dubbel storlek. Det tar ca 1 timme men beror på temperaturen i rummet.
Knåda ut luften ur degen på ett mjölat bakbord eller arbetsbänk.
Antingen använda degen direkt eller så slår du in den i plastfolie och sparar i kylen.

Du kan med fördel grädda pizzorna på ugnsfolie som du har smort med olivolja och pudrat med mjöl.
Min vän Håkan ger tipset att föra över den ogräddade pizzan på en het plåt som fått värmas i ugnen eller en het baksten om du nu har lagt pengar på en sådan

Pizza - Jäsning