Surdegsbröd

Posted by on 6 mars, 2012 in Bröd | 4 comments

Surdeg på burk
Några av er har kanske upptäckt att KronJäst har börjar sälja färdig surdeg på burk. Perfekt för dig som inte har tålamodet att mata och hålla igång en surdeg.
Jag gjorde receptet som finns på burken och det blev väldigt gott!

Surdeg på burk - Burken

Grundrecept Råg (färsk)
1 burk (150 g) Bagarens Rågsurdeg
½ pkt (25 g) Färsk KronJäst för matbröd
5 dl (500 g) Vatten, kallt
9 dl (540 g) Vetemjöl special
4 dl (240 g) Rågmjöl, grovt
3 tsk (20 g) Salt
1 msk (20 g) Oliv- eller rapsolja

Skaka burken (vrid av locket) och rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand.
Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig.
Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.

Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen.
Dela i 2–3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd.
Sikta därefter lite mjöl över bröden.
Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.

Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med ½ liter vatten i ugnen.

Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220°C. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. Låt svalna på galler.

Surdeg på burk - Färdiga bröd

Gå in på KronJäst hemsida för att få fler tips på hur du kan använda deras färdiga surdeg!