Julbubblan och egen daim

Posted by on 27 december, 2014 in Jul | 1 comment

Hemmagjord daim
Jag börjar lite smått ta mig ur julbubblan. Det är otroligt hur många dagar som kan passera och som flyter in i varandra.
Min pappa sa precis ”Undra om Åsa och Peter jobbar idag?”
När jag sa ”det tror jag inte det är ju lördag”så blev han alldeles chockad. Det är ganska talade även för mina dagar.

Har ni fyndat något på rean än?
Jag har köpt en superfin plastgran som var på 75% rea. Inte dåligt!
Får se om jag orkar ta mig till affärer som säljer kläder. Brukar vara så ohyggligt mycket folk.

OM man fortfarande är lite sugen på julgodis så kan jag verkligen rekommendera att göra egen daim.
Första gången jag gjorde det och att jag inte har gjort det förr, det kan jag inte förstå.
Det räcker med ett lager choklad men jag gjorde två lager och hade kunnat göra ett tredje om jag haft tiden till det. Så det beror helt på vad du gillar och vad som hinns med.

Ingredienser
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde

100-200 g mörk/ljus choklad

Gör så här

  • Blanda alla ingredienser förutom chokladen i en kastrull. Rör om då och då och koka upp till 140 grader.
  • Bred ut smeten tunt på ett bakplåtspapper. Skär den i bitar när den svalnat något, smidigt att använda en pizzaslicer. Låt kolan stelna.
  • Smält chokladen över vattenbad och bred ut på kolan. Låt chokladen stelna i kylen en stund. Bred på ett lager choklad igen.Låt chokladen stelna.
  • Bryt sedan i bitar, vilket är lätt och du kört med pizzaslicern, förvara i kylen.

Hemmagjord daim
Hemmagjord daim

One Comment

  1. Hej! Hittade det här receptet idag och vill så gärna testa och ge bort på farsdag. Men jag undrar, för att kolla när kolan är klar kan göra kulprov? Tror nämligen inte jag har någon termometer hemma. :))

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *