Pepparkakskola

Posted by on 24 november, 2014 in Jul | 0 comments

En månad kvar...

En månad, endast en månad kvar till julafton!
För några år sen bestämde jag mig för att julen ska vara en lugn och harmonisk tid.
Jag vill inte vara någon som hatar julen. Julen är en tid då man är ledig och tar hand om sig själv, sin familj och sin själ.
Därför prioriterar jag vad jag vill göra, vad jag hinner med, tackar nej till sådant som jag kanske inte känner för.
Ser till att min tid går till det som jag vill helt enkelt. Låter kanske lite pretto men det gör så att jag kan njuta av julen och njuta av att faktiskt vara ledig.
Hur många säger inte att dom vill ha några dagar ledig efter jul för att vila upp sig?
Det är för mig ganska snurrigt, du har ju precis varit ledig?

Mina tips för en bra jul:
Planera, finns det något du kan baka, laga eller förbereda nu? Brukar ni ha knytis så ta reda på vad du har för uppgift i år.
(Om ni gör ett word/exceldokument med vad som ska vara med på bordet och/eller en inköpslista så kan ni spara den. Med största sannolikhet så kommer listan se nästan identisk ut kommande år)

– Börja köpa julklappar redan nu. Många butiker har förlängt sin returtid.
Beställ online kräver minimalt  med tid och arbete.

– Fråga folk om önskelistor.
Jag gör ett litet collage varje år. Både kul för mig att göra och drömma lite och underlättar för min familj.
Bestäm budget, ta ett beslut vilka du ska köpa till och gör en lista så du kan bocka av. Måste verkligen alla vuxna ge presenter?

– Om du inte gjort det redan så är det dags att fråga runt i familjerna var ni ska vara och planera er tid helt enkelt.
Ni måste kanske inte åka runt halva byn på själva julafton. Sprid ut besöken. Eller bjud in till er!
Och nä ni måste kanske inte träffa någon gammal granne som ni bodde bredvid för 10 år sen bara för att hen bjudit in. Man får faktiskt säga nej, eller föreslå en annan dag.

Jag förenklar din jul genom att bjuda på ett recept på pepparkakskola!

Ingredienser 
1/2 dl ljus sirap
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
50 g smör
2 tsk pepparkakskrydda

Gör så här

  • Blanda sirap, grädde och smör i en kastrull.
  • Låt det koka långsamt till 122 grader eller gör kulprov*.
  • Låt smeten svalna en liten stund och tillsätt sedan pepparkakskryddor.
  • Klä en liten form med bakplåtspapper och häll i smeten. Låt kolan svalna och skär sedan i bitar.Pepparkakskola
    * Ju längre kolan kokar desto hårdare blir den. Det är koktemperaturen som avgör hur mycket kolan stelnar sen när den svalnar.Går den att forma till en kula är smeten färdig.
    Går massan att bryta men är lite seg så är den lagom för hård kola och stelnar smeten snabbt och går att bryta är den karamellfast.- Vid 122-125 grader är smeten lagom för mjuk kola.
    – Vid 140-145 grader får man hårda kolor som är lite sega i mitten.
    – Vid 160 grader är smeten karamellfast.Har du ingen hushållstermometer kan du göra ett så kallat kulprov, d.v.s. doppa lite av smeten i ett glas med kallt vatten.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *