Fluff = Smält godis

Posted by on 7 september, 2014 in Tårtfyllning / Frosting | 18 comments

Fluff På många bakforum på Facebook och i många bloggar så frågar många sig ”Vad är fluff?”
Det är helt enkelt smält godis som man vispar upp till en mousseliknande konstisens.

När jag ska göra tårtor till kompisar brukar min första fråga vara; Har du något favoritgodis?

Man kan göra fluff på det mesta och här kommer två grundrecept, den ena gäller chokladgodis och det andra godis som innehåller gelatin.
Det finns två saker man ska tänka på när man gör fluff:
Vispgrädden får absolut inte koka och blandningen måste blir riktigt kall innan man vispar upp den.
Du kan dela godiset i mindre bitar så går det snabbare att smälta. När du vispar upp så kan man om man vill tillsätta lite lite ovispad grädde om man vill ha en annan konstisens. Det kan jag göra när det gäller gelatingodis.
Annars är det din fantasi och godisbutiken som sätter stopp för vad du kan ha i en tårta. Under recepten tipsar jag om godis som jag har testat.

Ingredienser – Chokladfluff
180-200 g chokladgodis
3 dl vispgrädde

Gör så här

  • Häll 3 dl grädde i en kastrull.
  • Tillsätt chokladgodis och låt det smälta långsamt. Rör runt ofta.
  • Låt den svalna en stund på bänken. Häll sedan över i en bunke och låt stå i kylen över natten. Lägg gärna en bit plastfolie direkt på smeten, då bildas inte något skinn.
  • Vispa upp som vanlig grädde.

Ingredienser – Godisfluff
80 g godis
3 dl vispgrädde

Gör så här

  • Häll 3 dl grädde i en kastrull.
  • Tillsätt godis och låt det smälta långsamt. Rör runt ofta.
  • Låt den svalna en stund på bänken. Häll sedan över i en bunke och låt stå i kylen över natten. Lägg gärna en bit plastfolie direkt på smeten, då bildas inte något skinn.
  • Vispa upp som vanlig grädde.

Chokladgodis
Dumle (min absoluta, och många andras, favorit)
Polly
Mjölkchoklad (brukar finhacka lite choklad och ha i också)
Mörk choklad (60%)
Center
Plopp
Daim
After eight
Geisha
Kinderägg
Dubbelnougat
Riesen
Toblerone
Japp
Bounty

Godis
Ahlgrens bilar
Pim-Pim
Zoo
Gelehallon
Hallon/Lakrits-skallar
Persikor
Päronbåtar
Banan skids
Fox
Salt sill
Ferraribilar

Godisfluff  - Bilder från googlesökningar
Chokladgodis - Bilder från Googlesökningar

Jag råkade vinna lite dumle på Gröna Lund igår!
Jag råkade vinna lite dumle på Gröna Lund igår!

18 Comments

  1. Hej!

    Jag ska göra en godis tårta till helgen och undrar om du har ngt bra tips på vilka godis kombinationer som funkar bäst. Hellst inte choklad.

    Tack för en kanon blogg!

    • Hej Stephanie!
      Åh choklad som är så gott! 🙂
      Jag kan nog tycka att två godisfluffyllningar blir lite väl mycket.
      Därör brukar jag ta en godis och en choklad men om vi skippar chokladen kan jag tänka mig att följande är ganska gott

      – Ahlgrens bilar och vaniljkräm blandat med en gnutta grädde
      – Gelehallon och Banan skids
      – Päronbåtar och vaniljkräm blandat med en gnutta grädde
      – Hallon/Lakrits-skallar och banan skids

  2. Bra tips! Jag älskar chokladfluff, är en riktig chokladälskare. Ska testa nångång med bounty som du tipsat om, måste ju bara bli gott då det är kokos som jag tokgillar 😀

    • Choklad är bäst!

  3. Hej! Går det göra fluff med bär?

  4. Hejsan vad kan man ha i en doptårta om den måste vara nöt och gelatinfri.

    • Hej Jennie!
      Hur mycket som helst!
      Bär, grädde, chokladfluff

  5. Hej tänkte bara fråga om man kan ha den i kylen typ 1 vecka innan man vispar up den? kram

    • Nja en vecka låter ganska länge.
      Speciellt om du använder grädde dom är 40% då den har kortare hållbarhet.
      3-4 dagar innan skulle jag nog våga göra den, max.

  6. Hej! Hur länge ska man vispa godisfluff och spelar det någon roll vilken hastighet man vispar med?

    • Svårt att säga exakt, men runt 10-20 minuter kanske.
      Börja gärna lite lågt för att sen öka efter hand.

  7. Hej!
    Jag vet inte om du fortfarande är aktiv och läser kommentarer; men jag har en fundering kring tårtor med fluff. Skulle gärna vilja ha förslag på godiskombinationer och om man bara har har fluff i tårtan eller om jag kan/ska ha i mousse också i samma tårta (typ vaniljmousse).

    Tänker mig dumle eller center tillsammans med geléhallon – har du testat det?

    • Hej! Jag är aktiv och både läser och svarar på kommentarer 🙂

      Jag tycker spontant att det blir lite mycket med två godisfluff.
      Hellre göra dumle/centerfluff och göra en hallonmuosse.

      Lycka till!

  8. Hej! jag ska göra fluff till en tårta och undrar om du någon gång har gjort det med Pigall? det är min favoritchoklad nämligen och skulle vilja testa det i tårtan. Tror du att det fungerar?

  9. Hej, jag ska göra en kinderägg- tårta och jag vill såklart ha kinderägg fluff men vad passar till det, vilken godissort? Inget lakris

  10. Hej! Jag funderar om man kan ha chokladfluff och vaniljkräm/hallon i tårtan? Och kan man då ha grädde och bär ovanpå? ☺️

  11. Hej.
    Jag skulle göra fluff med gelebjörnar igår. Smälte ned dom i grädden och lät dom stå i kylen över natten. Men nu när jag skulle vispa upp det var det hårt som smör och bara smulade sig. Har jag för kallt kylskåp eller smälte jag för kort tid ? Tog av spisen innan grädden kokade och rörde tills det inte va några bitar av björnarna kvar. Chokladfluffen jag gjorde blev perfekt. Behövde dock bara vispa i ca 1 minut 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Recept på bakverk | Pearltrees - […] Fluff = Smält godis · Elins bakficka. […]
  2. Valdemar 6 år · Elins bakficka - […] Plopparna på tårtan är oreokex som är täckta med marsipan. Om jag minns rätt var det Ahlgrens bilar-fluff och…
  3. Deedeeeki | Pearltrees - […] kakfat som ser precis ut såhär så hittar du recepten här nedan: Hasselnötskakor Kanelsnurror. Fluff = Smält godis ·…

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *