Dags för surdeg

Posted by on 31 augusti, 2014 in Bröd | 0 comments

Grundsur
Även om jag just i detta nu sitter på min inglasade balkong där det är runt 25 grader varmt så får man ändå lite höstkänslor.
Kanske för att man inte ens kan sitta här på sommaren då det är runt 50 grader…. eller så är det regnet… Hur som helst.
SURDEGSDAGS! Jag gillar hösten, det är en härlig tid med tända ljus och mustiga grytor, surdegsbröd och för att inte nämna att man snart får börja baka inför julen.
Jag var bortrest hela förra julen så jag gissar att jag kommer kompensera rejält för det detta år.

Men surdeg var det ju. Så här gör jag alltid min surdegsgrund och det är enda jag någonsin har lyckas med.
Använd helst ekologiskt mjöl.

Ingredisenser
250 g vetemjöl
100 g rivet äpple, utan skal
2 dl ljummet vatten

Gör så här

  • Blanda alla ingredienser i en burk med tätslutande lock.
  • Låt burken stå i rumstemperatur i 2-4 dagar. Rör om varje morgon och kväll.  När det har börjat bubbla lite smått så är din grundsur klar.

Nu ska vi börja mata den för att hålla den vid liv. Beroende på hur mycket surdeg du ska ha finns det två olika sätt.

Låt den stå i rumstemperatur och mata varje dag med 1 dl vatten och 100 g vetemjöl. (Rör runt så det blandas.)
Då kommer du ganska snabbt få mycket grundsur att använda.

Låt den stå i kylskåp och mata en gång i veckan med 1 dl vatten och 100 g vetemjöl. (Rör runt så det blandas.)

Grundsur

No Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Surdegen · Elins bakficka - […] borde ni göra -> http://instagram.com/elinsbakficka) så kommer här lite bilder på hur min surdeg såg ut dom första dagarna innan …

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *