Passionsfruktscheesecake

Posted by on 21 mars, 2014 in Godsaker | 3 comments

IMG_6025
Vad hände med att våren knackade på dörren?
Snön kom i alla fall tillbaka i Stockholm igen och det med råge. Men jag är inte förvånad, jag är inte en av dom som redan bytt till sommardäck eller bestämt att jag ska cykla till jobbet varje dag. Så mycket i förskott tog jag inte ut våren, håll i hatten!

Cheesecake är otroligt gott (Bakar jag någonsin något som jag inte tycker är gott?)
Denna älskade cheesecake gjorde jag till mina kollegor förra fredagen. Jag gjorde även en minivariant där jag bytte till glutenfria digistivekex.
Min kollega som är glutenintollerant sa att det var det godaste hon har ätit och trodde inte på mig när jag sa att den var glutenfri, hon frågade flera gånger om jag var helt säker på det. Det tar jag som ett bra betyg!
Cheesecake passar på en finare middag som en fräsch avslutning, den passar när man bara är sugen på något sött, den passar till en födelsedag, till alla tillfällen helt enkelt. Hur fint eller slappt sällskapet än är.

Använd gärna en matberedare för att få till ett ordentligt kaksmul. Äger du ingen sådan går det givetvis bra att lägga kexen i en påse och slå med något hårt, en kavel t.ex.

Ingredienser
12 digestivekex
50 g smör

4 st gelatinblad
2 ägg
2 dl creme fraiche
400 g färskost
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl strösocker
2 citroner, skal från två, saft från en.

Gör så här 

  • Krossa kexen. Smält smöret och blanda det med kaksmulorna. Tryck ut smulorna i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen.
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.
  • Dela äggen. Blanda äggulor, creme fraiche, färskost, vaniljsocker, strösocker och citronskal till en slät smet.
  • Värm citronsaften i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och smält dom i citronsaften.
  • Låt svalna en kort stund. Häll en tunn stråle i ostblandningen under omrörning.
  • Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner i smeten med en slickepott. Häll blandningen i formen.
  • Ställ i kylen i minst 1 timme. Under tiden kan du göra gelétoppen.

Ingredienser – Gelétopping
2 gelatinblad
2 msk strösocker
4 msk vatten
4-8 st passionsfrukter

Gör så här 

  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.
  • Koka upp socker och vatten i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i kastrullen.
  • Halvera och skrapa ur passionsfrukterna.
  • Blanda ner passionfruktsinkråmet i kastrullen och låt svalna.
  • Häll gelén över tårtan och ställ i kylen tills gelén stelnat vilket tar ca 1-2 timmar.IMG_5993
    IMG_6084
    IMG_6075
  • http://vegmat.se VEGMAT.se

    Passionsfrukt ger en sån härlig syrig smak på tårtor, mums!

  • Rebecka

    Min digestivebotten blev väldigt lös när jag hade 12 kakor och 50 gram smör, den stelnade aldrig till i kylen :(

    • http://www.elinsbakficka.se/ Elin

      Åh nej vad tråkigt att höra. Blev den smulig?
      Jag gör i princip alltid botten på det här sättet…