Nutellamacarons

Posted by on 7 maj, 2013 in Cake pops / Macarons / Whoopies | 0 comments

IMG_1474
Macarons är en konst att baka.
Ibland lyckas man, ibland misslyckas man.
Det gäller att känna sig ugn ordentligt och man får vara beredd på att misslyckas.
Men man lär sig oftast någonting varje gång man misslyckas.
Jag gör efter Mia Öhrns recept. Denna gång med chokladsmak.

Mandelmjöl finns i dom flesta livsmedelsbutiker nu för tiden. Men vill du göra egen så kan du skålla och mala själv. Förklaring finns längst ner i inlägget.
Här är Mias grundrecept.

Ingredienser 25-30 kakor

170 gram florsocker (knappt 3 dl)
90 gram mandelmjöl, siktat
2 msk kakao
90 gram äggvita (ca 3 st)
2 msk strösocker

Gör så här: 

  • För att vara säker på att jag får rätt vikt på florsocker och mandelmjöl brukar jag göra så här:
    Väg upp 170 gram florsocker. Sikta genom en sil och väg igen så det stämmer.
    Väg upp 90 gram mandelmjöl och sikta genom en sil och väg igen så det stämmer.
    Sikta även kakaon men den behöver du inte väga.
  • Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål.
  • Tillsätt strösockret, lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett ganska fast skum.
  • Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan.
    Blanda tills du har en jämn smet.
  • Känns smeten väldigt fluffig och tjock kan du blanda runt lite till så att den sjunker ihop en aning.
    Tänk dig att det ska inte bli toppigt och inte rinna ut när du spritsar. Lagom tjock och fluffig alltså.
    Det här är ett svårt moment då man ska blanda ihop alldeles lagom mycket. Man får känna sig fram.
  • Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på två bakplåtspappersklädda plåtar.
    Låt kakorna vila på plåten minst 45 minuter.
    Då torkar ytan och kakorna blir finare.
  • Sätt ugnen på 125 grader.
    Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter.
    Underdelen ska släppa från bakplåtspapperet om du provar att lyfta dem.
    Låt kakorna svalna.

    IMG_1472

Ingredienser – Nutellafyllning
100 gram rumsvarmt smör
25 gram färskost
3 dl florsocker
3-5 msk nutella

Gör så här:

  • Vispa det rumsvarma smöret fluffigt tillsammans med cream cheese. Ha i florsocker och vispa tills allt är blandat.
  • Häll sedan ner nutellan.

    IMG_1481[nggallery id=5]

Göra eget mandelmjöl:
Häll kokhett vatten över mandlarna och låt dem stå ett par minuter.
Häll av vattnet och skala mandlarna genom att klämma på dem tills skalet lossnar.
Lägg mandlarna på lite hushållspapper och låt dem torka i cirka 1 timme.
Mal mandlarna i en mandelkvarn.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *