Marängsmörkräm

Posted by on 6 maj, 2013 in Tårtfyllning / Frosting | 37 comments

Gillar man inte smörkräm så kan man testa marängsmörkräm. Det är något helt annat!
Det krävs lite handarbete men jag lovar att det är värt det.
Jag har alltid lite marängsmörkräm i frysen för det passar till det mesta och håller sig dessutom väldigt bra i frysen.

Det är viktigt att man använder en helt ren bunke, helst rostfri, och att det inte är någon äggula med i vitorna.
Annars kommer det aldrig bli maräng.
Jag använde den här frostingen till att täcka min djungeltårta.

Ingredienser
3 äggvitor
250 gram socker
350 gram smör

2 tsk vaniljsocker
Skal från en citron

Gör så här

  • Värm äggvitor tillsammans med socker i en rostfri skål över ett vattenbad. Rör konstant med en handvisp.
  • Dra av plattan när du ser att sockret har smält, då är smeten ca 65 grader.
  • Vispa med elvisp eller assistent tills det är vitt och fluffigt.
  • Tillsätt sedan smör lite i taget när den fortfarande är något ljummen.
  • Vispa sedan tills den är helt kall.
  • Tillsätt smaksättning om du önskar det. Jag använder mig oftast av skal från en citron och lite vaniljsocker.
  • Vänd försiktigt ihop tills du får en jämn och fluffig frosting.

37 Comments

  1. Låter som ngt för mej. Måste testas.

    • Du kommer inte ångra dig!

  2. Tänkte prova detta i helgen men hur stor tårta räcker det till? 🙂

    • En 24-26 cm och så får du en skvätt över som du kan frysa in!

  3. Ska smöret vara smält, kallt eller rumsvarmt när man tillsätter det?

  4. Jag gjorde precis en sådan smökräm men smaksatte med rabarber istället för citron eller hallon. Mrrängen var jättefin men när jag hade tillsatt smöret skar den sig lite, så jag använde mixerstav för att rädda den. vet inte om det var bra eller dåligt. Den blev väldigt jämn men nu är den helt flytande…. Fnns det något sätt jag kan rädda den på?

    • Prova att ställa in den i kylen tills den har tjocknat.
      Låt den stå framme en stund så den blir mjuk, vispa upp igen och se om det funkar.

  5. Kan man ha det på tårtan direkt eller ska den stå i kylen ett tag?

    • Det går utmärkt att ha det på tårta direkt!

  6. Provade denna förra veckan. HELT FANTASTISKT GOD! Det kommer vara en standard i mina tårtor. Jag glömde dock hälften av smöret 😛 men jag skulle bara täcka tårtan så det gick jättebra. Efter kanske 30 min i kylen var den hård ändå. Men nu när jag ska spritsa den bör jag nog ha i allt smör 🙂 Vill tacka så mycket för ett underbart recept!

    • Vilken respons! Kul!!

  7. Hur många cupcakes räcker den till tror du? Tacksam för snabbt svar

    • Har du hunnit prova krämen? Va den god? Hur många cupcakes täckte det?

      • Kakfantasten säger att den räcker till 20-25 och det stämmer nog ganska bra.
        Det blir en bra skål med frosting.

  8. Den var väldigt god! Men jag tillsatte lite citronsaft också för att få den lite syrligare. Den räckte ungefär till 20-25 cupcakes beroende på hur du spritsar

    • Citron är perfekt i denna!
      Ja det blir en ordentlig laddning med frosting.

  9. Hej! Hur blir det om man spritsar en tårta eller muffins dagen innan? Håller den sig fin och ska jag täcka den med plast? Testade med en annan frosting och den blev matt.. Har su testat att frysa in en helt färdig cupcake?

    Och när du har på en tårta, räcker satsen bara till att spackla tårtan eller menar du att man spritsar också?

    • Det beror nog lite på vad du väljer för frosting.
      Men en tårta gör jag i princip alltid dagen innan, så den sätter sig ordentligt.
      Ska du ha marsipan på tårtan så lägger du fyllningarna dagen före du lägger på marsipanen för tårtan ”sjunker” ihop och då vill du inte att marispanen ska sjunka med.

      Det här är en ganska stor sats men det räcker nog inte till att både spackla och spritsa tårtan.

  10. Kan man använda äggvita på flaska istället?

  11. En dum fråga kanske men jag har aldrig gjort smörkräm innan, men vad använder man för smör?

  12. Detta räcker utmärkt till att spritsa en hel Tårta va?

  13. Tänkte baka en marängtårta då mitt ena bonusbarn är gluten allergiker och undrar om det blir för marängit med denna till/i

    • Det tycker jag inte.
      Men du kan ju göra en smörkräm utan marängsmak om du vill.

      Eller vispa grädde och ha bär till, ännu godare.

      • Tack snälla för svaret… jag är inte så förtjust i grädde så därav att hitta något annat kul. har aldrig gjort en marängtårta förut så ska bli kul o testa, måste bara hitta något bra recept först 🙂

        • Aha! Då förstår jag.
          Gör pavlova?

          • såg gott super gott ut… har du något bra recept på de?? tack så jätte mycke för hjälpen 🙂

          • ett tips, vill du göra en ”vanlig” glutenfri tårta så gör bottnar på potatismjöl =)

  14. Jag har ingen rostfri skål, vad gör jag? ☺

  15. Går satsen att dubbla eller tredubbla?
    Tänkte spritsa ut smörkrämen till rosor på en fyrkantig tårta stor som en ugnsplåt

  16. Kan man dubbla satsen ?

  17. Hej!
    Jag tänkte göra en 3 lagerstårta och tänkte spritsa rosor runt den men behöver även spackla den under, funkar denna smeten att använda till både sprits och spackling? Och kan jag bara dubbla rakt av för dubbel sats?
    El rekommenderar du att spackla med något annat?

    Mvh

  18. hej! jag tänkte testa att använda aprikos essens från LorAnns, i marängsmörkrämen. Hur mycket hade du hällt i? är en tesked för mycket eller lite tror du? Tack för ett underbart gott recept!

Trackbacks/Pingbacks

  1. HelenaLjunggren.com – En fotografisk matblogg – fotograf – bröllopsfotograf » PEPPARKAKSTÅRTA - […] Sådär som bakverk ska smaka. Det är bara tårtbotten med pepparkakssmak som är täckt med marängsmörkräm. Just den där…
  2. Tårtfyllningar mm | Pearltrees - […] Marängsmörkräm · Elins bakficka. Gillar man inte smörkräm så kan man testa marängsmörkräm. Det är något helt annat! Det…

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *