Hallon- och vaniljpannacotta på browniebotten

Posted by on 30 december, 2012 in Dessert / Efterrätt | 0 comments

Hallon- och vaniljpannacotta på browniebotten
Jag erbjöd min mamma att göra hennes nyårsdessert. Mest för att jag är så otroligt baksugen nu för tiden. Eller det är jag väl alltid med det är extra mycket nu.
Som många andra så gjorde jag pannacotta. Men det är ju så enkelt, gott och underbart att man kan förbereda redan dagen innan. Vem kan stå emot det?
Jag twistade till det med en browniebotten, hallon- och vaniljpannacotta. Det blir ett långt inlägg men bli inte skrämd. Det är enkelt!

Receptet räcker till 6 portioner

Browniebotten (Leilas grundrecept delat på hälften)
175 g mjukt smör
3 dl strösocker
1 1/2 dl kakao
1/2 dl ljus sirap
1/2 tsk salt
3 ekologiska ägg
1,5 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör och strösocker vitt och krämigt.
Tillsätt sirap, salt och kakao.
Rör ner äggen, ett i taget och därefter vetemjölet.
Häll smeten i en form som är ca 35×25 cm och bred ut den så den blir jämt fördelad.
Grädda i 30-35 minuter.
Låt den svalna. Under tiden gör du pannacottan.

Pannacotta
5 gelatinblad
1 vaniljstång
4,5 dl vispgrädde
3 dl mjölk
3/4 dl strösocker

150 gram hallon
1/2 msk strösocker

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Skär ett snitt i vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
Koka upp grädde, mjölk, vaniljstång, frön och strösocker i en kastrull. Låt koka ca 1 minut.
Ta bort kastrullen från plattan och ta ur vaniljstången.
Lyft upp gelatinbladen och krama ur vattnet. Rör ner dem i gräddkoket.

Häll över hälften av smeten i en annan skål.

Tillsätt hallonen och en halv matsked strösocker i kastrullen. Blanda runt ordentligt och låt det bli varmt.
Passera blandningen genom en finmaskig sil. Detta för att du ska få bort alla frön från hallonen.

Stansa ut din browniebotten. Jag använder mitt glas som jag ska servera efterrätten i.
Tryck ner browniebotten i glaset eller din serveringsform.

brownie

Häll över hallonpannacottan och ställ i kylskåp i en timme.
Under tiden rör du runt då och då i vaniljpannacottan som du har framme i rumstemperatur. Det är för att undvika att det bildas ett skinn.
När hallonpannacottan har stelnat i kylskåpet kan du hälla på den rumsvarma vaniljpannacottan.
Låt formarna stå i kylskåp i ytterligare 3 timmar.
Servera med färska hallon.

Hallon- och vaniljpannacotta på browniebotten
Hallon- och vaniljpannacotta på browniebotten
Hallon- och vaniljpannacotta på browniebotten

Hallon- och vaniljpannacotta på browniebotten

Glasen jag använder mig av finns bland annat på Granit eller Lagerhaus.
Det är nog mina mest användbara glas. Jag använder dom till allt möjligt!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *