Lucka 23 – Jordnötsbräck

Posted by on 23 december, 2012 in Jul | 6 comments

Jordnötsbräck
Bli inte skrämd! Det är så mycket lättare än knäck.
Lättlagat är bara förnamnet. Dock är det en fördel om man har en termometer.
Ikväll tänkte jag testa att göra med cashewnötter och kanske hasselnötter. Varför inte valnötter?

100 g smör
1 1/2 dl ljus sirap
2 1/2 dl strösocker
100 gram saltade jordnötter

Blanda smör, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Gärna vid.
Koka tills massan är 145 grader.
Ta då av kastrullen från plattan och häll i nötterna.
Koka åter igen upp massan till 145 grader. Det tar bara några minuter.
Häll ut massan på plåt med bakplåtspapper.
Vicka plåten så att massan flyter ut så långt till kanterna du kan.
Bryt knäcken i lagom stora bitar när den kallnat.

Koka upp massan till 145 grader
Jordnötsbräck - 1
Jordnötsbräck - 2
Jordnötsbräck -  3
Jordnötsbräck -  4
Jordnötsbräck -  5

6 Comments

  1. Ååh måste absolut testas!

    God Jul och gott nytt år! Hoppas ni får en härlig jul!

    • Jag rekommenderar det starkt. Så himla enkelt dessutom. Behöver knappt något jobb alls.

      God jul och hoppas ni också får en fantastisk jul.

  2. Nej men lägg av vad det där ser gott ut! Jag kommer definitivt att kolla efter sirap och strösocker nästa gång jag är i affären här borta. Jordnötter finns ju säkert, men jag vet inte hur det är med hasselnötter…

    • Cashewnötter finns det annars gott om där nere! Då kan Carro smaka också…!

  3. God Jul Bakfickan! Om en vecka fyller du 1 år :)

    • Åh jag vet! Känns helt galet att vi för ett år sedan firade nyår tillsammans och skapade ”detta”
      Kram!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *