Lucka 13 – Saffranssnäckor

Posted by on 13 december, 2012 in Jul | 3 comments

Saffranssnäckor
Jag blir aldrig nöjd med mina lussekatter. Jag har kanske inte hittat något riktigt bra recept.
Snäckor däremot är väldigt gott. Jag är lite kär i mandelmassa.
Det blir så otroligt saftigt och gott.
Hoppas ni får en trevlig lucia.

Deg
50 g jäst
1/2 tsk salt
5 dl mjölk
17 dl vetemjöl
2 kuvert saffran (1 g)
1 dl strösocker
150 g rumsvarmt smör
2 ägg

Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37 grader.
Blanda mjöl och salt i en annan bunke.
Blanda saffranet med lite strösocker och stöt det i en mortel till fint pulver och rör ut i mjölken.
Häll mjölken över jästen och lös upp.
Tillsätt mjölbunken som du blandat med saltet, resten av sockret, det mjuka smöret och dom två äggen.
Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, 10 minuter i hushållsassistent eller dubbelt så lång tid om du knådar för hand.
Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
Gör under tiden fyllningen.

Fyllning
150 gram rumsvarmt smör
1,5 msk nystött kardemumma
150 gram mandelmassa
1 msk vatten

Riv marsipanen och ha i vatten. Rör runt så allt blir blandat.
Tillsätt det rumsvarma smöret och kardemumma.
Kavla ut degen till två rektanglar, cirka 1 cm tjocka.
Bred på fyllningen.
Vik ihop degen i ett treslag på längden. Vik först över den ena tredjedelen och därefter viker du över den andra tredjedelen ovanpå den första.
Skär degen i remsor som är 1,5 cm breda.
Håll i varsin ände och snurra åt olika håll.
Vira ihop degremsan till en knut, se till att knuten hamnar på undersidan.
Lägg bullarna i bullformar med bra mellanrum på en plåt. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.

Sockerlag
En del vatten till två delar socker

Koka upp sockerlagen genom att blanda vatten och socker. Rör runt då och då. När första bubblan kommer drar du av kastrullen från plattan.
Blanda nystött kardemumma med strösocker i en skål.

Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8 minuter.
Direkt när dom kommer ut från ugnen penslar du dom med sockerlag och strör på kardemumma/sockerblandningen.

Saffranssnäckor - 1
Saffranssnäckor - 3
Saffranssnäckor - 5
Saffranssnäckor - 6

3 Comments

  1. Spara några sådana här till Carro så att hon kan ta med sig till Thailand! 😉

  2. Det står att man skall riva mandelmassan och blanda med vatten.
    Det finns inget mått på hur mycket vatten.

    • Jo då! En matsked står det 🙂

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *