Kräftbröd

Posted by on 30 augusti, 2012 in Bröd | 0 comments

Kräftbröd
Världens godaste bröd som passar perfekt till kräftskivan och fisksoppan.
Detta recept ger två stora bröd.

5 dl ljummet vatten (37 grader)
1 paket jäst (50 gram)
2 tsk salt
1 liter vetemjöl
3 dl dinkelmjöl

2 dl finskuren dill
50 gram rumsvarmt smör
3 dl riven ost, gärna extralagrad prästost

Smula jästen och blanda i salt, vetemjöl och dinkelmjöl i en bunke. Arbeta ihop degen för hand ca 10 min eller 5 min i maskin.
Jäs degen under bakduk i ca 40 min.

Blanda dill och det rumsvarma smöret.
Kavla ut degen på ett lätt mjölat underlag till en 1/2 cm tjock platta som är ca 45×35 cm.
Bred på dillsmöret. Strö över osten.
Rulla ihop degen från långsidan. Tvinna rullen lite.
Dela degrullen på mitten så du får två bröd. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Klipp några jack i varje rulle.
Låt bröden jäsa i ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter.
Låt bröden sedan svalna på galler.

Kräftbröd - 1
Kräftbröd - 2
Otroligt gott att doppa i aioli eller soppan. Går också alldeles utmärkt att äta precis som det är.

Kräftbröd - 3

Kräftor

No Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Massor av goda recept till kräftskivan - […] Kräftbröd med dill (Elins bakficka) […]
  2. Mammas chokladbollar | Elins bakficka - […] längtat riktigt länge efter det. Har ni inte testat det så köp lite kräftor i helgen och baka det …

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *