Brownie med hallonmousse

Posted by on 6 augusti, 2012 in Godsaker | 3 comments

Brownie med hallonmousse
Efterrätter som man kan göra kvällen innan, till och med att den med fördel görs dagen innan, kan man bara gilla.
Hallon och choklad är en perfekt kombo enligt mina smaklökar och alla som fick äran att smaka på den tog två bitar. Vissa tre. Bra betyg!

Browniebotten
125 g mörk choklad
100 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 1/2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175°C.
Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta av från spisen.
Tillsätt strösockret och rör tills det är jämnt fördelat. Ha i ett ägg i taget och rör om emellan.
Tillsätt vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet med en slickepott.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Täck gärna botten med bakplåtspapper.
Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.
Under tiden gör du hallonmoussen.

Hallonmousse
250 g frysta, tinade hallon
1 1/3 dl gelésocker multi
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare.
Passera hallonen genom en finmaskig sil. Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker. Ta från värmen.
Rör ner vaniljsockret.
Vispa grädden fluffig.
Vänd ner grädden i hallongelén/purén då den har börjat stelna något och har svalnat men den ska fortfarande vara lite rinnig.
Bred hallonmoussen över browniebottnen.
Låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten.

Lossa tårtan ur formen, dra ev av bakplåtspapperet och lägg tårtan på ett fat.
Garnera med spritsad grädde och färska hallon.

Brownie med hallonmousse - 1
Brownie med hallonmousse - 2
Brownie med hallonmousse - 3

3 Comments

  1. Den såg ju super härlig ut!

  2. Åh, jättegott! Tack för en finfin blogg =) Jag kokade hallonen direkt från frysen och silade av dem till en annan kastrull, på så vis behöver man varken vänta på att de ska tina eller diska matberedren vilket jag tycker är otroligt tråkigt. Hallonen faller sönder så fint ändå när de kokas =)

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *