Rågbröd på surdeg

Posted by on 16 april, 2012 in Bröd | 0 comments

Råsurdegsbröd

Min sambo kom hem efter en 10-dagars skidsemester vilket betyder att det kommer gå åt bröd här hemma igen. Dags att baka alltså. Testade Kronjästs torkade råsurdeg. Det enda jag tycker är tråkigt med det här receptet är att man även behöver färsk jäst. Hela grejen med att ha torrjäst hemma är för att man inte har färsk jäst.

Jag gjorde receptet som finns på påsen.

Ingredienser
1 påse (50 g) Bagarens Rågsurdeg, torr
½ pkt (25 g) Färsk KronJäst för matbröd
5 dl (500 g) Vatten, kallt
9 dl (540 g) Vetemjöl special
4 dl (240 g) Rågmjöl, grovt
3 tsk (20 g) Salt1 msk
(20 g) Oliv- eller rapsolja

Gör så här
Degvätska

Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.

Oblandat
Blanda ihop degen

Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen.

Blandat

Degen får vara lös, men inte kladdig.

Forma degen jämn och fin.

Plasta in

Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.

Baka ut

Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med den. Dela i 2–3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.

Plasta in plåten

Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme. Sätt ugnen på 260 grader i lagom tid innan gräddningen och ställ samtidigt in en form med ½ liter vatten i ugnen.

Jäst bröd

Nästa gång ska jag göra två bröd och lägga på två plåtar för dom jäste ihop väldigt mycket. Gör 2–3 snitt över bröden precis innan du sätter in plåten, och sänk temperaturen till 220 grader.

Färdigt bröd 1

Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. Låt svalna på galler.

Färdigt bröd 2